Varto Meslek Yüksek Okulu Optisyenlik Bölümü ile Türk Kızılay Muş Şubesi Genç Kızılay Başkanlığı ortak yürüttüğü ‘Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam’ projesi kapsamında okullardaki öğrenciler göz taramasından geçiriliyor.

22.05.2022 23:16

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Varto Meslek Yüksek Okulu Optisyenlik Programı ile Türk Kızılay Muş Şubesi Genç Kızılay Başkanlığı örnek bir projeye imza attı. “Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam” projesi kapsamında okullardaki öğrencilerin göz taraması yapılarak fark edilmeyen göz hastalıkları olan öğrenciler tespit edildi.

Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam projesi kapsamında “Güzel Gören Mutlu Çocuklar” ana fikri ile merkez ilçede görevli Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenlerine Muş Öğretmen Evi toplantı salonunda Muş Alparslan Üniversitesi Varto Meslek Yüksek Okulu Optisyenlik Programı ve Muş Genç Kızılay Başkanlığı tarafından fark edilmeyen göz kusurlarının belirlenmesi, erken teşhis ile çocuklarda önlenebilir körlüğün engellenebilmesi ve kırsal kesimlerde yaşayan çocukların, göz taramalarının yapılmasından sonra gerekli bulunması halinde tedavi için sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi konuları hakkında bilgilendirme eğitimi verildi. Düzenlenen bilgilendirme seminerinin ardından oluşturulan ekiplerle saha çalışmaları kapsamında “Muş’un Korkut İlçesindeki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu ve Hasköy Cumhuriyet İlköğretim Okulundaki öğrenciler göz taramasından geçirildi. Eğitim hayatına yeni başlayan öğrencilerimizin gerekli göz kontrolleri yapıldıktan sonra fark edilmeyen göz hastalıkları ve refraksiyon kusurları tespit edildi. Daha sonra gerekli bildirimler verilip her sınıfa eşel testi, tarama kartı, muayene test gözlükleri verildi. Projenin ikinci adımı olan saha tarama faaliyetlerinde Optisyenlik Programı öğrencilerimiz, Muş Genç Kızılay gönüllüleri ve aile hekimleri gönüllü olarak yer aldılar.

Varto MYO Optisyenlik Programı öğreti elemanı Aykut Çağlı “Güzel Gören Mutlu Çocuklar” ana fikri ile çıktığımız bu yolda kıymetli paydaşlarımız ve gönüllülerimiz ile birlikte binlerce çocuğumuza ulaşmayı hedeflemekteyiz. Erken teşhis ile etkili şekilde tedavi edilmeyen göz problemlerinin hızlı bir şekilde görme kayıplarına neden olabileceği göz önünde bulundurulduğunda bu göz problemlerinin erken teşhis edilmesi önemlidir. Saha çalışmalarımız sistemli ve güçlü paydaşlarla binlerce çocuğun gözlerinde ki ışığa umut olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.